O združenju

Gospodarsko interesno združenje distributerjev in proizvajalcev žganih pijač (GIZ DPŽP) je neprofitna organizacija, ki se zavzema za oblikovanje poslovnega okolja, v katerem bodo distributerji in proizvajalci žganih pijač izpolnjevali pričakovanja družbe, potrošnikov in poslovnih partnerjev, hkrati pa si prizadevali za učinkovito trajnostno rast.

Člani našega združenja delujejo v okolju, kjer poraba žganih pijač že desetletja upada, zato se soočajo z različnimi poslovnimi izzivi. Delovanje združenja tako usmerjajo načela o spodbujanju ozaveščenosti glede alkohola in odgovornega pitja, pri čemer spodbujamo ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola in do pitja alkohola mladoletnih oseb ali v nosečnosti.

Industrija žganih pijač se pri tem zavezuje k odgovornemu marketinškemu komuniciranju, kjer pa si želimo več posluha pri nacionalnih odločevalcih. Oglaševanje namreč ni namenjeno povečevanju porabe alkohola na lokalni ravni, pač pa segmentaciji ponudnikov oziroma blagovnih znamk. Namesto prepovedi oglaševanja celotni javnosti priporočamo osredotočenost na ključne probleme nezmernega pitja in na tvegane vzorce vedenja, kar bi v večji meri zmanjšalo negativne posledice uživanja alkohola. 

Poleg lokalnih izzivov pa se člani združenja srečujejo tudi z izzivi na področju izvoza in zaščite blagovnih znamk, zato si prizadevamo za bilateralne in multilateralne dogovore in bolj učinkovito zaščito pravic naših blagovnih znamk. Pomembno vprašanje je tudi visoka obdavčitev alkoholnih pijač, ki je nesorazmerna s tržnim deležem in ne spodbuja konkurenčnega okolja, hkrati pa spodbuja neformalni in nenadzorovani trg z alkoholnimi pijačami.

Združenje deluje pod okriljem mednarodnega združenja spiritsEUROPE, ki deluje kot evropski predstavnik proizvajalcev žganih pijač in zastopa 31 nacionalnih združenj in skupin vodilnih podjetij iz 24 držav. 

Trenutno ima združenje šest članov, vendar je odprto za nove člane, ki delujejo znotraj industrije žganih pijač in v skladu s cilji in vrednotami združenja.

Člani (po abecednem vrstnem redu):
 • G3 Spirits, družba za zastopanje in trgovino, d. o. o.
 • MERIT HP, d. o. o 
 • Pernod Ricard Slovenija, d. o. o. 
 • PPD Distribucija, d. o. o.

Glavni cilji prizadevanj združenja so:
 • spodbujati razumevanje industrije žganih pijač, zlasti njene bistvene gospodarske vloge, pri nacionalnih nosilcih odločanja;
 • braniti pravico do proizvodnje in trženja žganih pijač na odgovoren način, z zagotavljanjem ustrezne zakonske podlage za proizvodnjo, trženje, distribucijo in prodajo alkoholnih pijač;
 • odpraviti diskriminatorno obravnavo žganih pijač v primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami;
 • razviti poslovno usmerjeno regulativo okolja s ciljem varstva potrošnikov na najvišji ravni;
 • znotraj industrije spodbujati implementacijo najvišjih standardov tržnega komuniciranja;
 • spodbujati programe za odgovorno pitje alkohola in iniciative za zmanjševanje škode;
 • spodbujati visoke naravovarstvene standarde v celotni dobavni verigi;
 • identificirati in deliti primere dobrih praks med člani;
 • nuditi podporo pri zaščiti geografskih označb za blagovne znamke žganih pijač svojih članov.

Aktualni projekti

Spirits


Konzumiraj
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?