08.05.2017

Predlog navedbe sestavin in označevanja hranilne vrednosti alkoholnih pijač

Evropska komisija je marca letos v poročilu Evropskemu parlamentu in Svetu predstavila poziv za usklajen predlog, s katerim bo zagotovila navajanje sestavin alkoholnih pijač in njihovo hranilno vrednost. 
  • Sektor alkoholnih pijač se odziva na pričakovanja potrošnikov, da vedo, kaj konzumirajo
  • Predlog bo predstavljal podlago za visoko raven varstva potrošnikov v zvezi z informacijami o sestavinah in hranilnih vrednostih alkoholnih pijač


Ljubljana, 8. maj, 2017 – Skladno s poročilom Evropske komisije, predstavljene Evropskemu parlamentu in Svetu, bo moral tudi sektor žganih pijač v enem letu pripraviti
usklajen predlog o navedbah sestavin in označevanju hranilne vrednosti alkoholnih pijač. Evropska komisija želi s predlogom zagotoviti raven varstva potrošnikov v zvezi z informacijami o živilih, kar zagotavlja, da označbe na živilih ne zavajajo potrošnikov in da ti lahko ozaveščeno izbirajo.

Poročilo s predlogom pozdravlja tudi evropski sektor žganih pijač, v katerem menijo, da bi potrošnikom koristile jasnejše in bolj smiselne informacije o tem, kaj je v njihovi pijači, in da bi morali prejemati dosledne informacije o odgovornemu uživanju žganih pijač, da bi se lahko odločali za bolj zdrav življenjski slog. Sektor podpira zagotavljanje prilagojenih informacij o kalorični vrednosti potrošnikom. Medtem ko so se nekateri proizvajalci zavezali, da bodo takšne informacije navedli na označbi, številni proizvajalci žganih pijač energijsko vrednost že navajajo na svojem spletišču, pa tudi prek družbenih omrežij in drugih platform. Nekateri pa so se zavezali, da bodo vsebino teh informacij razširili in zagotovili celotno označbo hranilne vrednosti

V Sloveniji se mednarodno uveljavljeni distributerji in proizvajalci žganih pijač združujejo v okviru Gospodarsko interesnega združenja distributerjev in proizvajalcev žganih pijač (GIZ DPŽP) in v želji, da bi potrošnikom na deklaracijah ali na drug način zagotovili informacije o seznamu sestavin oziroma hranilnih vrednostih, nekateri izmed članov združenja za alkoholne pijače svojih blagovnih znamk potrošnikom že zagotavljajo informacije o hranilnih vrednostih.

»Nekateri člani GIZ DPŽP so se odločili za samoregulativno označevanje hranilnih vrednosti za alkoholne pijače prek spleta. Potrošniku je pot do želene informacije na spletni strani na voljo prek deklaracije posameznega proizvoda. Medtem ko so nekateri člani že sprejeli smernice Evropske komisije in na izdelkih, na nekaterih trgih, že predstavili informacije o hranilni vrednosti alkoholnih pijač,« je povedal Matjaž Toplak, predsednik upravnega odbora Gospodarskega interesnega združenja distributerjev in proizvajalcev žganih pijač.

Seznam sestavin in označba hranilne vrednosti sta ključni informaciji, ki potrošnikom pomagata, da izbirajo bolj ozaveščeno in zdravo.

To poročilo je odraz, da se predstavniki sektorja alkoholnih pijač čedalje bolj odzivajo na pričakovanja potrošnikov, da vedo, kaj konzumirajo. Združenje si prizadeva, da bodo njihovi člani, po vzoru že nekaterih podjetjih, prisotnih na trgu EU, v naslednjem letu ustrezno pripravili celotno označbo hranilne vrednosti in tako zagotovili ustrezno, celovito informiranje slovenskih potrošnikov.


Pregled samoregulativnih iniciativ članov GIZ DPŽP-a

V podjetju Pernod Ricard Slovenija so se odločili za samoregulativno označevanje hranilnih vrednosti za svoje alkoholne pijače prek spleta. Potrošniku je pot do želene informacije na spletni strani na voljo prek deklaracije posameznega proizvoda.

Informacije so tako na primer na voljo preko naslednjih povezav:

Seznam sestavin in označba hranilne vrednosti sta ključni informaciji, ki potrošnikom pomagata, da izbirajo bolj ozaveščeno in zdravo.

Tudi v podjetju Diageo, ki ga na slovenskem tržišču zastopa podjetje PPD Slovenija, so že sprejeli smernice Evropske komisije in na izdelkih, na nekaterih trgih, že predstavili informacije o hranilni vrednosti alkoholnih pijač. Celovite informacije o vseh njihovih izdelkih pa so podane na spletni strani https://www.drinkiq.com/en-gb/.


Več o GIZ DPŽP

Gospodarsko interesno združenja distributerjev in proizvajalcev žganih pijač (GIZ DPŽP) se zavzema za oblikovanje poslovnega okolja, v katerem bodo distributerji in proizvajalci žganih pijač izpolnjevali pričakovanja družbe, potrošnikov in poslovnih partnerjev, hkrati pa si prizadevali za učinkovito trajnostno rast, s svojimi člani sledi direktivam Evropske komisije.

Člani so (po abecednem vrstnem redu): Brown Forman Ljubljana, d. o. o., G3 Spirits, družba za zastopanje in trgovino, d. o. o., MABAT int, d. o. o., MERIT HP, d. o. o., Pernod Ricard Slovenija, d. o. o., in PPD Distribucija, d. o. o.

http://www.spirits-slovenia.si/si/

 

Za več informacij se obrnite na:

info@spirits-slovenia.si

 

Zadnje novice

10.01.2016

EU mora nadaljevati s Forumom EU o alkoholu in zdravju

Oktobra 2015 so člani Foruma prejeli pismo evropske komisije o odpovedi novembrskega plenarnega zasedanja. To je prvi tak dogodek vse od ustanovitve Foruma v juniju 2007. 
Več
10.01.2016

Potrebnih več dolgoročnih investicij v problematiko pitja alkoholnih pijač s strani mladoletnih oseb

Eden glavnih ciljev evropske alkoholne strategije je sodelovanje vseh relevantnih deležnikov pri zmanjševanju škodljivih posledic uživanja alkohola ...
Več

Aktualni projekti

Spirits


Konzumiraj
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?