15.03.2016

So nove evropske smernice glede odgovornega pitja zavajajoče?

V ZDA so decembra lani izšle smernice, ki spodbujajo zmerno pitje in sporočajo, da se v to kategorijo uvršča uživanje do ene standardne merice alkohola dnevno za ženske ...

V ZDA so decembra lani izšle smernice, ki spodbujajo zmerno pitje in sporočajo, da se v to kategorijo uvršča uživanje do ene standardne merice alkohola dnevno za ženske in do dveh standardnih meric za moške, seveda le za odrasle osebe nad zakonsko določeno starostno mejo.

Vse to skladno z raziskavami, ki dokazujejo, da ima lahko zmerno uživanje alkohola tudi pozitivne učinke.

V nasprotju s to prakso pa so januarja letos Britance izobraževali o tem, da ne obstaja varna meja za uživanje alkohola in da niti moški niti ženske tedensko ne bi smeli preseči meje 14 standardnih meric alkohola. Podobno kampanjo naj bi v kratkem lansirali tudi na Nizozemskem.

Britanske smernice sporočajo, da imajo potrošniki ob tovrstnem, sicer manj tveganem vzorcu pitja manj kot 1 % možnosti za smrt zaradi posledic, povezanih z uživanjem alkohola. Potrošnik naj bi na osnovi teh informacij sam odločil, katera stopnja tveganja je zanj še sprejemljiva. Realna slika pa je, da zmerno uživanje alkohola pri zdravih odraslih z rednimi obdobji vmesne abstinence ne poveča tveganja za zdravje oziroma je to tveganje enako kot pri popolnih abstinentih. Pri čemer lahko pri prvi skupini dodamo še pozitivne učinke druženja oziroma uživanja ob pijači v prijateljskem krogu.

Namesto spodbujanja splošne abstinence pri celotni populaciji bi se zato morali osredotočiti na tvegane vzorce opijanja, povezanega z akutnimi in kroničnimi zdravstvenimi težavami. Zakonodaja bi morala spodbujati zmerno pitje, ki pa ne pomeni popolne abstinence, in vzgajati generacije v duhu konzumiranja manjših količin bolj kakovostnih izdelkov.

Člani združenja GIZ DPŽP in organizacija spiritsEUROPE sodelujemo v tem procesu že desetletja, kar se kaže v stotinah izobraževalnih kampanj z dokazanimi učinki. Več informacij pa na www.responsibledrinking.eu in www.drinksinitiatives.eu.

Zadnje novice

10.01.2016

EU mora nadaljevati s Forumom EU o alkoholu in zdravju

Oktobra 2015 so člani Foruma prejeli pismo evropske komisije o odpovedi novembrskega plenarnega zasedanja. To je prvi tak dogodek vse od ustanovitve Foruma v juniju 2007. 
Več
10.01.2016

Potrebnih več dolgoročnih investicij v problematiko pitja alkoholnih pijač s strani mladoletnih oseb

Eden glavnih ciljev evropske alkoholne strategije je sodelovanje vseh relevantnih deležnikov pri zmanjševanju škodljivih posledic uživanja alkohola ...
Več

Aktualni projekti

Spirits


Konzumiraj
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?